Race

SPIE is de organisatie

Stichting Pramenrace In Ere (SPIE) Spie is de organisatie achter de Aalsmeerse Pramenrace, organiseert iedere tweede zaterdag in september de Pramenrace en in juni de Juniorpramenrace.

De Illegale Peurders (DIP)

SPIE heeft de organisatie in 1996 overgenomen van De Illegale Peurders (DIP). Dip is na tien jaar organisatie gestopt, met de simpele reden dat men zelf weer wilde meevaren. Toen DIP in 1987 begon met de Pramenrace, kon niemand vermoeden dat dit evenement groter zou worden dan het Aalsmeerse Bloemencorso. Wat begonnen was als een grap met acht pramen is uitgegroeid tot een groots dorpsevenement met nu meer dan 120 deelnemende teams.

Regels

Ondanks dat de pramenrace ontzettend gegroeid is, zijn nog steeds dezelfde regels van kracht. Deelnemers moeten varen met een praam, deze moet worden aangevoerd met een Penta, en er moeten minimaal zes, maximaal twaalf deelnemers aan boord zitten.

Wat is een Praam?

De Praam is een platte houten schuit. Die vroeger werd gebruikt, om de bloemen te vervoeren naar de bloemenveiling. Tegenwoordig worden deze niet meer zo vaak gebruikt. Een enkel keer kan men deze nog tegen komen op de binnenwateren van Aalsmeer. Aangezien de praam van hout is, is het beste advies om de praam (als deze niet wordt gebruikt) onder water te bewaren. Het hout gaat dan niet rotten. De meeste pramen worden dan ook een week of twee voor de race boven water gehaald. Een enkele keer, als de praam lek is, wil het wel eens voorkomen dat men de gehele praam in het plastic inpakt. Dit om zinken tijdens de race te voorkomen.

Penta

De praam moet worden voortgedreven door een Penta. Deze Zweedse motor is een echte klassieker. Mensen reizen heel Nederland door, om een Penta te bemachtigen. Er zijn zelfs deelnemers die zo trots zijn op hun Penta, dat deze een speciaal plaatsje in de woonkamer heeft. Pramenrace Tijdens de race leggen de teams een parcours af over de Aalsmeerse wateren en moeten hierbij verschillende opdrachten uitvoeren. De opdrachten staan allen in het teken van het thema. Veel teams (vorig jaar bijna 95 %) passen hun praam aan, aan het thema. Dus veel bonte kleuren, muziek en uiteraard heel veel verklede deelnemers. Er kan in vier verschillende categorieën gestart worden: snelheid, dames, bokken en recreanten. Voor het snelste team duurt de race ca 1.51 uur en de recreanten doen er gemiddeld tweeëneenhalf uur over. De pramenrace is niet alleen leuk om aan mee te doen maar zeker net zo leuk om naar te kijken vanaf de waterkant.

Andere activiteiten SPIE

In de week voorafgaande aan de race organiseert SPIE ook andere activiteiten. Allen in het teken van de Pramenrace. Ook wordt er in de week voorafgaande aan de race een speciale krant in Aalsmeer en omstreken bezorgd. De zogeheten Praambode (oplage ca 13.000). Hierin staan de laatste nieuwtjes en wordt alles vermeld wat met de pramenrace te maken heeft. In 2005 heeft SPIE voor het eerst een juniorpramenrace georganiseerd voor kinderen tot viertien jaar. Dit was een groot succes er waren in totaal 25 pramen aan de start met meer dan 200 jeugdige deelnemers! In de agenda op deze site kunt u alle activiteiten vinden.

Pramenrace 2022 - LIKE
Pramenrace 2022 - YES

Sponsors

AA SloopwerkenAalsmeer.nu media en designAannemersbedrijf Van der Drift BouwAannemersbedrijf W. van der LaarseAfrifloraAldert Jongkind BoekettenAlfa Accountants en AdviseursAntoon van der Hoorn GrondwerkenArchitectenbureau PannenkoekAutobedrijf Kai VisserAuto MaasHulsbos Waterbouw Advies & BegeleidingBakkerij VoogesBanketbakkerij Tearoom MüllerBerghoef Accountants en AdviseursBert de Vries FietsenBert Schuurman Tuin en beschoeiingBlom Kentia PalmenBoom Belettering & ReclameBootservice AalsmeerBosman van ZaalBouwcenter BlauwhoffBouwkundige bureau Status QuoBraam Young PlantsBrandweer AalsmeerClient Catcher Reclame en BeletteringCor Millenaar Mercedes Benz 4x4D.C.B. (Dutch Credit Brokers)D. Spaargaren Grond- en straatwerkDe Fietsgarage De Groot WaterbouwDe Lange Installatie Techniek VOFDe MeerlandenDe Rijk WaterbouwDe Seringen SpecialistDuo plantElektrotechnisch Installatieburo J. Thijssen • Els Lanser - Zekveld • Engerie AalsmeerEngel RozenEpifanes / W. Heeren en Zn.ETOS Ophelialaan Frank Wind • Fa. C. Kramer • FIQAS Software B.V.Fireball light & sound serviceFrank Vaneman AutomotiveGemeente AalsmeerGepo VleeswarenGJ Yachting GomesGolden Rock resortGreenway TelematicsHandelsonderneming Hans Pel • Hans Pel • Heemhorst WatersportHolland Materieel ServiceHoveniersbedrijf Rutger TasHoveniersbedrijf Ernst BuskermolenHulleman Brood en Banket • IGD bv • JK broodjesJ. Spaargaren HoveniersJ.W. Zekveld ServiceJacht- en Scheepswerf GouwerokJachthaven De Oude WerfJachthaven DragtJachthaven OttoJachthaven StenhuisJachtwerf de Boeier • Jachtwerf de Overkant • Jan Best Verlichting & woonaccessoiresJan Kerzaan • Jan van den Hoek • Judith Keessen Fotografie • K.A. Buys Ilex Kwekerij • Kees MarkmanKicksfotos.nlKoenpackKoninklijke De Vries ScheepsbouwKooy LaminationsKraanverhuur MieremetKwekerij K. Heeren JznLanghout BetonfabriekLasbedrijf Van Vliet en zn.Luxury Yachts SpecialistLoonbedrijf P. EikelenboomMark Koopmans YachtserviceMark Spaargaren WatersportMeervastgoedMeiland ElectrotechniekMillenaar | Peijnenburg Mount Elgon Orchards KenyaMulti SuppliesNagoyaNotaris Geert LabordusOma Bobs SnacksOsdorper KaashandelOtto Waterbouwkundige werkenParaatPolitie AalsmeerProbin AalsmeerRaadschelders & ZnRabobank Regio SchipholRadio AalsmeerRenault NieuwendijkRene Maas WatersportRestaurant Grandcafé CentennialRestaurant WinkRixcar AutostoreRS JachttechniekSchoonmaakbedrijf L.J. de VriesSignum NotariaatSlagerij KruijswijkSparnaaij JuweliersStahlie Renovatie - RestauratieStalling AmstelveenStevacoStieva MetaalbewerkingStokkel InstallatietechniekSylt SupportTechnisch Bureau Wahlen & JongkindTechnisch Installatiebedrijf L.W. RoodenburgThe BeachUitvaartcentrum FinnemaVan Arkel BouwVan der Knaap-BraamVan der Meulen MetaalbewerkingVan Iperen, SleutelserviceVerbeek AdviesVERDUYN-GROUP NederlandVisser AquamotiveWeekblad 'Nieuwe Meerbode'Westeinder AdviesgroepWesteinder RondvaartXander van de VeldenZeilmakerij AALSMEERZeilmakerij Lobbes

Pramenrace 2022 - Bedankt
Logo SPIE

Blijf op de hoogte!

Regelmatig informeren wij jou over de Pramenrace.

You have Successfully Subscribed!

Share This