Organisatie

Namelijk SPIE

Stichting Pramenrace In Ere (SPIE) Spie is de organisatie achter de Aalsmeerse Pramenrace, organiseert iedere tweede zaterdag in september de Pramenrace.

De Illegale Peurders (DIP)

SPIE heeft de organisatie in 1996 overgenomen van De Illegale Peurders (DIP). Dip is na tien jaar organisatie gestopt, met de simpele reden dat men zelf weer wilde meevaren. Toen DIP in 1987 begon met de Pramenrace met 3 pramen. Namelijk: De Dippers, De Witte van Leeuwens en De Terrible Six, en de Dippers wonnen de eertse editie.  Niemand kon vermoeden dat dit evenement groter zou worden dan het Aalsmeerse Bloemencorso. Wat begonnen was als een grap met drie pramen is uitgegroeid tot een groots dorpsevenement met nu meer dan 160 deelnemende teams.

Regels

Ondanks dat de pramenrace ontzettend gegroeid is, zijn nog steeds dezelfde regels van kracht. Deelnemers moeten varen met een praam, deze moet worden aangevoerd met een Penta, en er moeten minimaal zes,  aan boord zitten.

Wat is een Praam?

De Praam is een platte houten schuit. Die vroeger werd gebruikt, om de bloemen te vervoeren naar de bloemenveiling. Tegenwoordig worden deze niet meer zo vaak gebruikt. Een enkel keer kan men deze nog tegen komen op de binnenwateren van Aalsmeer. Aangezien de praam van hout is, is het beste advies om de praam (als deze niet wordt gebruikt) onder water te bewaren. Het hout gaat dan niet rotten. De meeste pramen worden dan ook een week of twee voor de race boven water gehaald. Een enkele keer, als de praam lek is, wil het wel eens voorkomen dat men de gehele praam in het plastic inpakt. Dit om zinken tijdens de race te voorkomen.

Penta

De praam moet worden voortgedreven door een Penta. Deze Zweedse motor is een echte klassieker. Mensen reizen heel Nederland door, om een Penta te bemachtigen. Er zijn zelfs deelnemers die zo trots zijn op hun Penta, dat deze een speciaal plaatsje in de woonkamer heeft. Pramenrace Tijdens de race leggen de teams een parcours af over de Aalsmeerse wateren en moeten hierbij verschillende opdrachten uitvoeren. De opdrachten staan allen in het teken van het thema. Veel teams (vorig jaar bijna 95 %) passen hun praam aan, aan het thema. Dus veel bonte kleuren, muziek en uiteraard heel veel verklede deelnemers. Er kan in vier verschillende categorieën gestart worden: snelheid, dames, bokken en recreanten. Voor het snelste team duurt de race ca 1.51 uur en de recreanten doen er gemiddeld twee-en-een-half uur over. De pramenrace is niet alleen leuk om aan mee te doen maar zeker net zo leuk om naar te kijken vanaf de waterkant.

Andere activiteiten SPIE

In de week voorafgaande aan de race organiseert SPIE ook andere activiteiten. Allen in het teken van de Pramenrace. Ook wordt er in de week voorafgaande aan de race een speciale krant in Aalsmeer en omstreken bezorgd. De zogeheten Praambode (oplage ca 13.000). Hierin staan de laatste nieuwtjes en wordt alles vermeld wat met de pramenrace te maken heeft. 

In de agenda op deze site kunt u alle activiteiten vinden.

De organisatie van de Pramenrace bestaat een paar verschillende groepen te weten:

Het bestuur

Onder het bestuur vallen de volgende commissies:

SETS (Steun En Toeverlaten SPIE), een team mensen die het bestuur ondersteund op allerlei fronten

En heel veel vrijwilligers

Daarnaast wordt er jaarlijks door de SPIE een lintje uitgereikt aan iemand of een bedrijf dat veel voor de Pramenrace betekend.
Dit is de SPIE orde.