Logo Pramenrace

Voor de pers

AALSMEERSE PRAMENRACE

 

SPIE

Spie (Stichting Pramenrace In Ere), de organisatie achter de Aalsmeerse Pramenrace, organiseert zaterdag 8 september weer de Pramenrace. Voor Spie is het haar 23-ste en voor Aalsmeer de 33 ste. SPIE heeft de organisatie in 1996 overgenomen van De Illegale Peurders (DIP). Dip is na 10 jaar organisatie gestopt, met de simpele reden, dat men zelf weer wilde mee varen.

Toen men in 1987 begon met de Pramenrace, kon niemand vermoeden dat dit evenement groter zou worden dan het Aalsmeerse Bloemencorso. Wat begonnen was met een grap, en 4 pramen. Is dus uitgegroeid tot een dorps evenement met nu meer dan 150 deelnemende teams.

Ondanks dat het gegroeid is, zijn nog steeds de zelfde regels van kracht. Men moet varen met een praam, deze moet worden aangevoerd met een Penta en er moeten minimaal 6, maximaal 12 deelnemers aan boord zitten. De Praam is een platte houten schuit. Die vroeger werd gebruikt, om de bloemen te vervoeren naar de bloemenveiling. Tegenwoordig worden deze niet meer zo vaak gebruikt. Een enkel keer kan men deze nog tegen komen op de binnenwateren van Aalsmeer.

Aangezien de praam van hout is. Is het beste advies om de praam (als deze niet wordt gebruikt) onder water te bewaren. Het hout gaat dan niet rotten. De meeste pramen worden dan ook een week of twee voor de race boven water gehaald. Een enkele keer, als de praam lek is, en men wil toch mee varen. Wil het wel eens voorkomen. Dat men de gehele praam in het plastic geseald. Tegen lekkage.

 De praam moet voorzien zijn van een Penta. Deze Zweedse motor, is een echte klassieker. En wordt alleen nog maar in Zweden gemaakt. Mensen reizen heel Nederland door, om een Praam / Penta te vinden. En sommige zijn zo trots op hun Penta, dat deze gewoon in de woonkamer staat uitgestald.

Tijdens de race, leggen de teams een parcours(puzzeltocht) af, en moeten verschillende opdrachten doen. De opdrachten, staan allen in het teken van het thema (dit jaar commercials…). Veel teams (vorig jaar bijna 95 %) passen hun praam aan het thema. Dus veel bonte kleuren, en uiteraard heel veel verklede deelnemers.

In de week voorafgaande aan de race organiseert SPIE, ook andere activiteiten. Allen in het teken van de Pramenrace. Tevens wordt er in de voorgaande week een krant door Aalsmeer en omstreken geleverd. De zo geheten Praambode.(oplage ca 13.000). Verder wordt er het gehele jaar informatie verstrekt via de website www.Pramenrace.nl (gemiddeld aantal hits per maand ligt op 15.000 ). Hieronder een kort overzicht, met wat er voor een pramenrace allemaal af gaat.

 

Wat gaat er aan een Pramenrace vooraf.

Sportavond

Maandag 3 september

Om de startvolgorde van de Pramenrace te bepalen wordt er op de maandagavond voor de race een sportavond georganiseerd. Ook deze sportavond heeft altijd te maken met het thema van de Pramenrace. Deze avond trekt altijd enorm veel kijkers en deelnemers, uiteraard is er ook muziek en catering aanwezig. De avond begint omstreeks 20.00 uur en duurt tot ongeveer 23.30 uur.

 

Palaver.

Vrijdag 7 september

Het Palaver, ook wel zwarte nacht van Aalsmeer genoemd vindt altijd plaats op de vrijdagavond voor de Pramenrace. Alle deelnemers worden hiervoor uitgenodigd. Tijdens het Palaver wordt de route mondeling bekend gemaakt en de opdrachten die men tijdens de route moet uitvoeren. De opdrachten hebben weer te maken met het thema waarvoor gekozen is. Ook krijgen de captains van alle Pramen de startzak uitgereikt. In deze zak zitten o.a. waterkaart, route, stempelkaart, vuilniszakken, reglement en diverse andere attributen. Daarnaast is het Palaver bedoeld om een gezellige avond voorafgaande van de Pramenrace te organiseren. Deelnemers wisselen de laatste nieuwtjes uit en zijn al druk bezig met de race die de dag erna plaats gaat vinden. Het Palaver is meestal rond een uur of 24.00/01.00 afgelopen, dit omdat men de volgende dag alweer vroeg present moet zijn bij het Pramenontbijt.

 

Pramenontbijt.

Zaterdag 8 september

Het Pramenontbijt vindt plaats op de ochtend van de Pramenrace. Alle deelnemende teams krijgen hiervoor 2 toegangskaarten toegestuurd, voor de overige deelnemers kan men kaarten kopen. Iedereen is van harte welkom. Tijdens het Pramenontbijt, waar ongeveer een kleine 500 personen aan deel nemen wordt er voor een zeer uitgebreid ontbijt gezorgd. Een zeer uitgebreide tafel met diverse soorten brood, broodjes, warm en koud beleg en uiteraard de koffie, melk en Jus d´Orange ontbreken niet. Tijdens het ontbijt is er altijd een activiteit, om de spijsvertering op gang te helpen. Dit kan een Aerobic juf, een Accordeonist, de fanfare of iets anders zijn. Al vroeg zit de stemming erin.

Pramenrace. Zaterdag 8 september

Om 12.30 uur precies vindt het startschot plaats voor de Pramenrace. Nadat er ca 150 boten de startsloot zijn binnen komen varen, staan er inmiddels al een duizendtal bezoekers langs de waterkant om de start mee te maken. Zelfs het binnen varen bij de start is al een heel evenement. Zeker als de pramen en bemanning zich volledig aan het thema hebben aangepast. Na de start dienen de pramen een bepaalde route te varen, onderweg worden er diversen opdrachten uitgevoerd die met het thema te maken hebben. Ook is er een rode draad. Na ongeveer 2 uur varen door de Aalsmeerse wateren komt men aan bij de finish. Daar vind ook de prijsuitreiking plaats. Er zijn naast de 1 t/m 3e prijs ook prijzen voor de praam die het meest met het thema te maken had en diverse andere prijzen, dit wordt beoordeeld door een jury, die ook meevaart. Tijdens de tocht staan er ruim 10.000 mensen langs het water om de race te bekijken. Het is 1 bonte optocht met veel verklede mensen, versierde boten en veel muziek Al met al een heel evenement. 

 

Wilt U meer informatie, dan kunt U contact met ons opnemen.

© SPIE - Sponsored by Lab35 | Aalsmeer.nu